11a

 

Cel de-al Doilea Război Mondial a devenit pentru omenire un fenomen nemaiîntâlnit, depășind proporțiile tuturor evenimentelor istorice cunoscute până în acel moment. Au fost implicați 1,7 miliarde de oameni sau 80% din populația planetei. Luptele crâncene au durat 2195 de zile, iar Uniunea Sovietică s-a aflat în prima linie 1418 zile. Războiul a costat viața a peste 55 de milioane de oameni. Țările participante au înregistrat pierderi materiale de peste 4 trilioane de dolari.

Cifre înfiorătoare... De ce au fost date uitării atât de repede? De ce lumea începe să caute scuze pentru propria miopie politică și ignoranță? De ce încearcă să denatureze adevărul, să umilească și să insulte memoria celor 55 de milioane care au căzut? Încă din 1949, fostul secretar de stat E. Stettinius scria: "A uita atât de repede circumstanțele evenimentelor din trecut este o slăbiciune umană. Poporul american trebuie să țină minte că a fost la un pas de dezastru în 1942. Dacă Uniunea Sovietică nu rezista pe frontul său, germanii ar fi putut cuceri Marea Britanie, ar fi putut ocupa Africa de Nord și extinde capul de pod până în America Latină".

Victoria asupra fascismului a devenit o cauză comună. Memorabile sunt cuvintele fostului președinte al Republicii Federale Germane, Richard von Weizsäcker: "Cu fiecare zi, se apropia acel moment despre care, astăzi, putem afirma împreună: ziua de 8 Mai a fost o zi a eliberării. În această zi, am scăpat de sistemul despotic național-socialist". După cum se știe, Reich-ul nazist preconiza distrugerea sau expulzarea, în 25-30 de ani, de pe pământul natal a 85% dintre polonezi și lituanieni, 75% dintre belaruși, 65% din populația Ucrainei de Vest, jumătate dintre estonieni, letoni și cehi. Soldații Wehrmachtului primeau instrucțiuni, în care li se ordona: "...omoară toți rușii, fără excepții; nu te opri, chiar dacă ai în față un bătrân, o femeie sau un copil, - omoară, asta te va salva de la moarte, astfel vei asigura viitorul familiei tale și vei fi pe veci glorificat".

Fasciștii au nimicit cu o cruzime nemaiîntâlnită șase milioane de evrei. Istoria a rostit verdictul: Tribunalul Militar Internațional de la Nürnberg a calificat atrocitățile naziștilor drept cea mai gravă crimă împotriva umanității. Pierderile militare germane au ajuns la 8,65 milioane de oameni.

Pentru Uniunea Sovietică războiul a devenit sacru, reunind oameni de toate naționalitățile și vârstele. Uniunea Sovietică a înfruntat lovitura principalelor forțe ale Germaniei naziste. Am pierdut 26,6 de milioane de oameni (pierderile militare de 11,44 de milioane de oameni includ uciși, dispăruți, prizonieri etc.), pierderile materiale au constituit 2,6 trilioane de ruble. Pe teritoriul României își dorm somnul de veci 68.993 de militari sovietici. România a pierdut 475.000  de oameni.

În confruntarea cu Uniunea Sovietică, forțele fasciste au pierdut 608 divizii. Aliații occidentali au distrus 179 de divizii. Renumitul istoric M. Kaydin scrie: "Indiferent de ceea ce se întâmpla pe celelalte teatre de război, Hitler era concentrat pe Frontul de Est. Acolo se decidea soarta războiului. Dacă ar fi reușit să-i doboare pe ruși, Reich-ul își putea folosi cu ușurință puterea militară pentru a face față oricăror situații excepționale". Soldații sovietici n-au eliberat doar teritoriul URSS de invadatori, au izgonit naziștii și din Polonia, România, Ungaria, Austria, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, au dus lupte pentru eliberarea Danemarcei, Norvegiei, Germaniei.

Rezistența Uniunii Sovietice în contextul cuceririi rapide a Europei a devenit de neînțeles pentru Hitler. N-am putut fi învinși cu ușurință. Nu jurământul dat lui Stalin sau ideea comunismului îi îndemna la luptă pe soldații sovietici, ci spiritul rusesc, atât de neînțeles de străini. În pofida represiunilor, persecuțiilor și dezastrului, în fața amenințării inamicului, poporul, animat de spiritul patriotic, s-a unit de dragul menținerii statalității, vieții. Sacrificiile celor de pe front și din spatele frontului, rezistența combativă și creșterea experienței militare, finalizarea procesului de modernizare a armatei n-au permis înfrângerea spiritului rusesc și învingerea Uniunii Sovietice.

Într-un discurs de recepție, ținut la Kremlin pe data de 25 mai 1945, Stalin declara: «...Ca reprezentant al guvernului sovietic, aș dori să rostesc un toast pentru sănătatea poporului sovietic, și, înainte de toate, poporului rus... Guvernul nostru a comis multe greșeli, am avut momente de disperare în 1941-1942, când armata noastră se retrăgea, părăsind satele și orașele din Ucraina, Belarus, Moldova, regiunea Leningrad, Karelia Finlandeză deoarece nu exista o altă soluție. Un alt popor ar fi spus: voi n-ați îndreptățit așteptările noastre, vom alege un alt guvern, care va încheia pacea cu Germania și ne va asigura liniștea... Poporul rus însă n-a făcut-o, n-a acceptat compromisuri, a avut încredere în guvernul nostru... Poporul rus a avut încredere, a suferit, a așteptat și a sperat că totuși vom face față situației. Pentru această încredere – enorme mulțumiri!».

Lumea modernă trebuie să păstreze nedenaturată memoria generației noastre despre vitejia și rezistența de care au dat dovadă eroii în acel război pentru a fi transmisă copiilor, nepoților, strănepoților noștri. Suntem datori să păstrăm memoria istorică pentru a evita repetarea greșelilor din trecut. Suntem datori să protejăm istoria și oamenii care au trecut prin război, au ajuns la Victorie, cu "lacrimi de bucurie în ochi", de speculații, cinism și încercările imorale de a justifica astăzi nazismul. "Noi nu ne cunoaștem bine eroii. Avem obligația în memoria acestor oameni și pentru generațiile viitoare să încercăm să aflăm cât mai multe nume și să le cinstim". Se impune apărarea adevărului istoric despre Victoria dobândită împreună cu statele membre ale Națiunilor Unite.Panglica SfGheorghe

Ziua Victoriei 2020

Ambasada Federatiei Ruse

logo centrul rus

Ziua Victoriei 2020 este un proiect al Ambasadei Federației Ruse la București realizat în colaborare cu Centrul Rus de Știință și Cultură.

Go to top