Dragi prieteni,

Este o mare onoare pentru mine să vă invit pe site-ul “Ziua Victoriei 2020” realizat în colaborare cu Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București și Ambasada Federației Ruse în România.

Site-ul este dedicat păstrării memoriei istorice a faptelor nemuritoare de eroism ale înaintaşilor noștri, care ne-au oferit nouă, generațiilor viitoare, posibilitatea de a trăi sub un cer albastru şi pașnic, de a ne decide în mod liber destinul. Faptul că armata română a luptat cot la cot cu Armata Sovietică eliberatoare, începînd cu septembrie 1944, împotriva unui inamic comun – nazismul german, considerat o întruchipare absolută a inumanității – are, pentru noi, un înțeles simbolic profund.
Calea spre Victoria din Mai 1945 a traversat multe încercări și sacrificii. Popoarele URSS au avut pierderi umane de circa 27 de milioane în decursul acestei mari tragedii din istorie. Fiii și fiicele lor au căzut eroic în luptele de pe front sau au pierit adesea din cauza rănilor, în spitale, au luptat cu vitejie în grupurile de partizani, au căzut jertfă represaliilor duşmanului, sau au fost uciși de bombe și proiectile, ori de foametea din orașele asediate. Este de datoria noastră să păstrăm amintirea sacrificiului lor în numele viitorului nostru comun.

Răul absolut a putut fi învins numai prin unirea eforturilor tuturor forțelor omenirii. Marile puteri care au creat viitoarea Organizaţie a Națiunilor Unite au reușit să se ridice deasupra diferențelor lor ideologice aparent ireconciliabile. Această moștenire istorică este extrem de valoroasă și ar trebui să fie o lecție de înțelepciune pentru politicienii și oamenii de stat actuali.

Site-ul “Ziua Victoriei 2020” nu este doar o fereastră către trecut, ci și o platformă de înțelegere și comunicare a tuturor celor care prețuiesc pacea mondială, a tuturor celor care sunt hotărâți să prevină repetarea tragediei celui de-al doilea război mondial, în special în fața noilor provocări ale contemporaneităţii la adresa existenței omenirii.

NIMENI NU ESTE UITAT, ȘI NIMIC NU A FOST UITAT.

Ziua Victoriei 2020

Ambasada Federatiei Ruse

logo centrul rus

Ziua Victoriei 2020 este un proiect al Ambasadei Federației Ruse la București realizat în colaborare cu Centrul Rus de Știință și Cultură.

Go to top