Dragi prieteni!

Cu 75 de ani în urmă, pe 9 mai 1945, lumea a aflat despre glorioasa victorie a țărilor coaliției anti-hitleriste asupra Germaniei naziste. Războiul fără precedent dificil, brutal și sângeros cu fascismul, o amenințare globală, s-a încheiat definitiv.

Fiecare popor în această luptă a avut propria sa cale, propria misiune specială. Pentru poporul sovietic, războiul împotriva fascismului nu a fost doar un test dificil, pe care l-au trecut cu onoare, ci și o misiune istorică mondială, de care s-au dovedit demni.

Amploarea și esența acestui război l-au făcut măreț, obiectivele și conținutul - patriotice și naționale. Nu exista nici o familie care să nu fi fost atinsă de război. Zeci de milioane de oameni în numele viitoarei victoriei s-au luptat eroic cu inamicul pe front sau au lucrat dezinteresat în spate lui.

Când vorbim despre rolul decisiv al URSS în realizarea victoriei asupra fascismului, vanitatea, calculul, mândria ne sunt străine. Nu vrem să jignim sau să supărăm pe nimeni. Suntem conduși doar de sentimente de dreptate și recunoștință față de tații și bunicii noștri, ale căror fapte mari nu le vom uita niciodată. Astăzi, gândurile și inimile noastre sunt adresate, în primul rând, veteranilor - eroii de pe front sau din spatele acestuia, celor care au îndurat severitatea incredibilă a războiului, și au câștigat.

Ne plecăm capul, amintindu-ne de cei căzuți pentru libertatea și independența popoarelor țării noastre și a întregii umanități. Lor - recunoștința noastră eternă. Fie ca trecutul glorios comun al tuturor țărilor și popoarelor care au luptat cu răul și l-au învins, să fie întotdeauna o garanție a unui prezent și a unui viitor demn! Fie ca tradițiile fraternității militare să ne ajute pe toți să depășim orice provocări și obstacole noi!

Felicitări cu ocazia Zilei Victoriei! Pace! Fericire!

Președintele Comunității Internaționale a Asociațiilor Publice - Societății de prietenie cu popoarele țărilor străine,
Vicepreședinte al Comisiei principale de redacție, director științific al lucrării fundamentale multivolum „Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”,
Consilier de stat clasa I

profesor
V. Zolotarev

Ziua Victoriei 2020

Ambasada Federatiei Ruse

logo centrul rus

Ziua Victoriei 2020 este un proiect al Ambasadei Federației Ruse la București realizat în colaborare cu Centrul Rus de Știință și Cultură.

Go to top